Chromecast kot odličen dodatek za vaš televizor

V skoraj vseh domovih lahko naletimo na vsaj en televizor. Da je izkušnja s takšno napravo še bolj učinkovita in nepozabna, so na voljo tudi najrazličnejši televizijski dodatki. Chromecast na primer predstavlja izvrsten dodatek za televizor. Zanj je značilno, da zmore klasični televizor v zgolj nekaj korakih preleviti v pametnega.

Omenjeno napravo morate priključiti v HDMI vhod televizije, upravljate pa jo lahko s tablico, računalnikom ali pa s pametnim telefonom. Pomagate si lahko s spletom, kjer so na voljo vsi podatki o aplikacijah, ki zagotavljajo uporabo Chromecasta.

Namen televizijskega dodatka Chromecast

Chromecast je izvrsten majhen adapter, ki se vključi v HDMI vhod televizorja. Njegov glavni namen je prenašanje vsebin s spleta, ki nekdaj niso bile dosegljive. Tako lahko na televiziji spremljate videoposnetke, različne vsebine z YouTuba, najljubše serije, in to brez reklam.

Chromecast
Chromecast omogoča da lahko na TV gledamo vsebino s spleta

Adapter se zelo preprosto poveže z brezžičnim omrežjem in se upravlja kar preko računalnika, tablice ali pametnega telefona. Pogoj, da Chromecast lahko uporabljate, je torej brezžična povezava.

Povezava s tablico ali prenosnim računalnikom

Chromecast se lahko uporablja tudi na prenosnem računalniku ali pa na tablici. Na napravo je treba najprej namestiti brskalnik Chrome. Preko njegove skrite funkcije se nato povežete s Chromecastom in računalniški zaslon zrcalite na televizijskega.

Chromecast
Chromecast lahko povežemo tudi s prenosnim računalnikom in tablico

Verjetno ste ugotovili, da vam filmov ne bo treba več spremljati na manjšem zaslonu vašega računalnika, ker lahko vsebino zgolj v nekaj korakih preslikate na večji ekran televizorja.

Predvajanje vsebine na televiziji s pametnega telefona

Preden v roke vzamete svoj pametni telefon in se pričnejo predvajati vsebine z njega na zaslonu vašega televizorja, najprej preverite, ali deluje brezžična povezava. Adapter priklopite v HDMI vhod, nato zaženite izbrano aplikacijo na svojem pametnem telefonu.

Na telefonu lahko na primer najprej odprete in zaženete aplikacijo YouTube. V tem hipu lahko kliknete na ikono Chromecast in napravi daste ukaz, d ase mora vsebina predvajati na ekranu televizorja. Naprava bo še v istem momentu povezala YouTube aplikacijo na mobilnem telefonu s televizorjem.

Kako uporabljati Chromecast z Google TV (Apple iPhone in telefon Android). Brezplačno in brezžično!

Pametni telefon vam bo v takšni situaciji služil kot daljinski upravljalnik. Z njim boste iskali izbrane vsebine in jih po svojih željah predvajali ali pa ugašali. Vloga, ki jo bo v tem primeru imel Chromecast, pa je posrednik pri predvajanju.

Izbira primernega monitorja

Monitor predstavlja izjemno pomemben del določenih naprav, ki jih uporabljamo vsakodnevno. Pri izbiri novega monitorja je marsikdo precej površen, saj se niti ne zaveda, kaj točno bi moral preveriti, da bi lahko na primer izbral najboljši možni računalniški monitor za svoje potrebe.

Ko izveste, katere so najpomembnejše lastnosti pri nakupu monitorja, lahko hitro dobite boljšo predstavo o tem, kateri izdelki so vas primerni in kateri bistveno manj. Pomembno je na primer, da si vzamete dovolj časa in pregledate vse priključke, ki jih ponuja vaš računalnik. Ti morajo biti nujno skladni z vhodi, ki jih vključuje novi računalniški monitor. Samo na takšen način se bosta napravi lahko preprosto povezali.

Prednosti LCD monitorja

Med drugim je na voljo tudi LCD monitor, ki v primerjavi z navadnim ponuja številne prednosti. Gre za majhne in lahke monitorje, ki na mizi zasedejo zelo malo prostora. Slike na zaslonu v takšnem primeru ne izrisuje elektronski žarek, zato se ta ne trese, temveč je stalno prižgana. To je velika prednost, ki poskrbi tudi za to, da so naše oči pri delu z računalnikom ali pri gledanju televizije bistveno manj utrujene.

LCD monitor torej ponuja bistveno boljšo sliko. Pri tem imamo v mislih zlasti kontrast, ostrino. Sama slika se z leti sploh ne slabša. Prav tako kakovost slike ni občutljiva na magnetne vplive, tako kot je to značilno za navadne monitorje. Pametno je poudariti še to, da ima LCD monitor dvakrat manjšo porabo električne energije.

Najbolj priljubljeni dodatki monitorjev

Proizvajalci oziroma izdelovalci monitorjev svoje kupce razvajajo tudi z najrazličnejšimi dodatki. Med najbolj priljubljenimi je zagotovo možnost vrtenja zaslona. Nekateri monitorji imajo na primer vgrajeno tudi možnost prikaza video signala. To pomeni, da lahko deluje kot televizor, ampak brez vgrajenega iskalnika programov.

Pri nekaterih modelih zaslonov lahko zasledimo še razdelilnike USB. Te lahko uporabimo za priklop namiznih USB naprav, na primer tiskalnika, bralnika pomnilniških kartic. Nekoliko bolj redki pa so monitorji z dodatki, kot so denimo bralniki pomnilniških kartic. Takšen dodatek prav gotovo na prime pride prav tistemu uporabniku, ki ima digitalni fotoaparat.