Domena je na spletu podobno kot vaš domači poštni naslov

Domena je v resnici nekaj, brez česar ne morete imeti svoje spletne strani. To je podobno, kot da ne bi imeli svojega domačega poštnega naslova. Domena je torej unikatni naslov, preko katerega lahko obiskovalci spleta dostopajo na vašo stran. Ob tem je že na začetku dobro vedeti, da ni možno registrirati dveh identičnih oziroma istih domen. Pred njeno registracijo jo torej treba preveriti, ali je še prosta.

Domena je v resnici nekaj, brez česar ne morete imeti svoje spletne strani. To je podobno, kot da ne bi imeli svojega domačega poštnega naslova.

Sicer pa je domena sestavljena iz dveh delov. To sta ime domene ter domenska končnica. Najpogostejše vprašanje, ki se pojavlja v povezavi s tem pa je tudi to, ali je se lahko domena kupi za vedno. Odgovor je: ne.

Zakup domene za določeno obdobje

Unikatnega spletnega naslova torej ni možno kupiti za nedoločen čas. Lahko pa ga registrirate za določeno obdobje in registracijo podaljšujete. Večina domen se zakupi za čas enega leta. Maksimalno pa jo lahko zakupite za obdobje od pet do deset let.

Če je ne podaljšate, gre v mirovanje oziroma v karanteno, in sicer za 30 do 90 dni. V tem času je še vedno možna podaljšava. Po karanteni pa je ponovno prosta in njeno registracijo v resnici lahko opravi kdor koli.

Čim bolj preprosta izbira domene

Pred samo registracijo domene je torej dobro preveriti, ali je sploh prosta. Priporočljivo pa je, da se izbere čim bolj preprosto ime zanjo. Če na primer želite na spletu graditi blagovno znamko, je lahko domena kar ime znamke. Če pa boste splet na primer potrebovali za pisanje knjige, bloga ali česa podobnega, pa lahko v ime vključite kar svoje ime ter priimek. V vseh primerih je seveda potrebno poskrbeti še za ustrezno domensko končnico.

Pred samo registracijo domene je torej dobro preveriti, ali je sploh prosta. Priporočljivo pa je, da se izbere čim bolj preprosto ime zanjo.

Končnice pa se na splošno deli v dve skupini. Na eni strani lahko izbirate med klasičnimi, na voljo so tudi eksotične. Z izbiro končnice domene pa v resnici nakažete, za kakšno vrsto spletne strani gre oziroma ali imate podjetje, ki deluje le v določeni državi ali pa na večjem trgu. Če ste povsem prepričani, da boste delovali na tujem trgu in ne samo na domačem, sta primerni izbiri na primer končnici .com ali .eu.

SSL certifikat – njegova uporaba je dandanes skorajda že obvezna

Dejstvo je, da so spletne strani, ki nimajo nameščenega SSL certifikata, za uporabo bistveno manj varne. Na to so se dobro odzvali tudi nekateri ponudniki spletnih gostovanj, ki v svojih paketih ponujajo tudi povsem brezplačne tovrstne certifikate. Po drugi strani pa je kar nekaj takšnih ponudnikov, ki še vedno oglašujejo ter prodajajo plačljive SSL certifikate. Ob tem pa so uporabniki lahko povsem zmedeni. Sprašujejo se, ali morajo SSL certifikat plačati ali ne.

Sicer pa omenjeni certifikati skrbijo za šifriranje podatkov med obiskovalci strani in vaši spletno stranjo. Na takšen način zagotavljajo varen oziroma šifrirani prenos podatkov. To je zlasti pomembno tedaj, kadar gre za nekoliko bolj občutljive podatke, kot so na primer številke kreditnih kartic, gesla.

Brezplačni in plačljivi SSL certifikati

Pri izdaji brezplačnih certifikatov se institucije zanašajo na avtomatično preverjanje lastništva domene. Posledično uporabniku ni potrebno sodelovati v postopku preverjanja. Dovolj je samo, da se domena usmeri na strežnik ponudnika gostovanja. Za vse ostalo nato poskrbi sistem za avtomatično potrditev ter izdajo brezplačne storitve. V takšnem primeru se v naslovni vrstici brskalnika prikaže informacija, da je povezava varna.

Za prav vsak SSL certifikat je značilno, da skrbi za varnost oziroma šifriranost povezave.

Po drugi strani pa plačljiv certifikat poteka z dodatnim preverjanjem. Ob izdaji se torej preverja lastnika domene pa tudi samo veljavnost podatkov podjetja ali organizacije, ki je nosilka. Ker je preverjanje kar precej obsežno, lahko traja tudi do nekaj dni. Dejstvo pa je, da plačljivi omogočajo najvišjo stopnjo varnosti. V naslovni vrstici se poleg ključavnice izpiše še naslov nosilca.

Vsi SSL certifikati skrbijo za varnost povezave

Za prav vsak SSL certifikat je značilno, da skrbi za varnost oziroma šifriranost povezave. Razlike med posameznimi pa so s stališča obiskovalcev spletnih strani, in sicer v tem, kako je nosilec oziroma lastnik strani na spletu prikazan v naslovni vrstici brskalnika.

Lahko torej trdimo, da slo brezplačni in plačljivi SSL certifikati s preverjanjem z vidika samega obiskovalca povsem enaki. Posledično je nakup takšnega s preverjanjem domene nesmiseln. Predvsem tedaj, kadar vaš izbrani ponudnik za spletno gostovanje ponuja tudi brezplačni SSL certifikat.

Spletne strani, kjer so uporabljeni EV SSL certifikati, obiskovalcu med brskanjem na spletu razkrijejo še naziv lastnika oziroma nosilca. S tem pa poskrbijo za dodatno transparentnost in ne nazadnje za povešanje zaupanja v samo spletno stran. Slednje je še posebej velikega pomena pri spletnih prodajalnah.