Hitri strežniki za gostovanje spletnih strani

Delovanje vsake spletne strani je pogojeno s hitrostjo in konfiguracijo strežnikov na katerih se nahaja. Moderno spletno gostovanje lahko poteka na več načinov, vendar v vsakem primeru potrebuje strežnik, ki gosti vso HTML, CSS, JavaScript in drugo računalniško kodo. Pomembno je, da si vedno izberemo paket gostovanja, ki nam bo ustrezal. Pri tem so pomembne številne lastnosti in zmogljivosti, kot so SSL certifikat, količina prenosa podatkov ter prostora na trdih diskih ali SSD-jih, uporaba cPanel ali drugega vmesnika ipd. S poznavanjem nekaj osnovnih lastnosti strežnikov lahko hitro izberemo najboljšo konfiguracijo, ki bo primerna za našo spletno stran.

Spletno gostovanje potrebuje vsaka spletna stran

Moderne spletne strani delujejo na strežnikih. To so namenski računalniki, ki imajo zelo veliko moč procesorjev, pasovne širine, delovnega pomnilnika in drugih strojnih zmogljivostih. Dejansko je mogoče uporabiti katerikoli računalnik za spletno gostovanje, vendar to ne pride v poštev, če potrebujemo spletno stran za bolj zahtevno uporabo. Strežniki lahko gostijo tudi na tisoče različnih spletnih strani. Vsaka izmed teh strani ima lahko svojega lastnika. Bolj napredni uporabniki pa potrebujejo namenski ali VPS strežnik, ki jim omogoča dodatne zmogljivosti za poslovne in druge namene.

Obstaja več različnih storitev spletnega gostovanja, od katerih ima vsaka svoj edinstven nabor funkcij.

VPS strežnik je zelo prilagodljiv

Pogosto se zgodi, da za poslovne namene potrebujemo prilagodljiv strežnik. To pomeni, da lahko spreminjamo njegove lastnosti po potrebi. S tem zagotovimo nemoteno delovanje naše spletne strani kot tudi uporabo spletne kode, vtičnikov za WordPress, Joomlo in druge gradnike. Vse to nam omogoča VPS gostovanje, ki je tudi zelo varno. 

Velika prednost, ki jo ima VPS gostovanje spletnih strani je, da lahko zakupimo dodatne zmogljivosti strežnika. Kadarkoli je mogoče nadgraditi moč procesorjev, delovnega pomnilnika, pasovne širine ipd. S tem se izognemo potrebi po premikanju spletne strani v primerih, da se nam poveča obisk, potrebujemo močnejši strežnik ipd.

Pomembno je, da pred prijavo raziščete, katera storitev je najboljša za vas. Upoštevati je treba količino prostora za shranjevanje, ki ga potrebujete, število spletnih mest, ki jih želite gostiti, in vrsto spletnega mesta, ki ga imate.

Neomejeno gostovanje

Bolj zahtevni uporabniki in podjetniki lahko pridobijo veliko prednosti, če izberejo gostovanje brez omejitev. Pravimo mu tudi neomejeno gostovanje, saj nima določene porabe pasovne širine, plačila za domeno, omejitev prostora na trdih diskih oz. SSD-jih ipd. Načeloma je tako, da je neomejena uporaba pasovne širine. Nekateri ponudniki gostovanja pa lahko notri dodajo še druge ugodnosti, kot je brezplačna domena, neomejeno prostora za shranjevanje podatkov, brezplačna tehnična pomoč brez omejitev ipd.

Namenski in VPS strežniki so pogosto tudi na voljo v neomejenih paketih gostovanja. Z njihovo izbiro zagotovimo, da bomo lahko spletno stran uporabljali tudi za velike projekte, kjer pričakujemo ogromen obisk v katerikoli uri dneva ali noči. Glavna lastnost neomejenega gostovanja je ta, da nismo nikoli v skrbeh, da bi prekoračili kapacitete pasovne širine ali drugo lastnost zakupljenega strežnika.

Če iščete bolj prilagodljivo možnost gostovanja, je gostovanje VPS morda pravo za vas. Pri gostovanju VPS dobite svoj del strežniških virov, kar pomeni, da lahko okolje gostovanja konfigurirate tako, da ustreza vašim posebnim potrebam.

Gostovanje spletnih strani VPS

Najcenejše gostovanje je deljeno. To deluje tako, da si več lastnikov deli en strežnik. Pri tem pa si tudi delijo njegove zmogljivost, kar ni najbolj optimalno v primeru visokega obiska katerekoli spletne strani. Veliko bolj je, da si zagotovimo VPS gostovanje spletnih strani, ki pa teh omejitev nima. Vsak uporabnik ima zakupljene določene zmogljivost strežnika, ki si jih ne deli z nikomer.

Pomembna lastnost VPS gostovanja spletnih strani pa je tudi zmožnost uporabe edinstvene spletne kode. Ker vsak strežnik deluje v virtualnem prostoru, ki je ločen od drugih strežnikov, si lahko izbiramo operacijski sistem in druge njegove lastnosti. Obenem pa je mogoče tudi ponovno zagnati naš strežnik, ne da bi pri tem motili druge uporabnike.

VPS gostovanje in SSL certifikat

Današnji splet je poln nevarnosti. Nepridipravi nam vedno poizkušajo ukrasti podatke s spletne strani s prisluškovanjem ali drugimi načini. Protokol http se je uporabljal zelo dolgo časa. Potreben je za povezavo brskalnika s spletno stranjo oziroma strežnikom, ki poganja določeno domeno. Hekerji lahko ukradejo pretok podatkov med obiskovalcem in strežnikom. Zato je pomembno, da namestimo na našo spletno stran SSL certifikat. To je nekakšne vrste digitalno potrdilo, ki poveže domeno s fizičnim naslovom našega podjetja. Ko govorimo o VPS gostovanju, je SSL certifikat že pogosto vključen v sam paket gostovanja. Omenjen certifikat je namenjen šifriranju povezave med našim strežnikom in njegovimi obiskovalci. Zagotovi nam veliko mero varnosti, saj nihče ne bo imel možnost ukrasti bančne podatke, gesla in druge občutljive informacije našim strankam med uporabo spletne strani.

Kaj potrebujemo za gostovanje spletnih strani?

VPS strežnik je ugoden za zakup

Velika popularnost, ki jo uživajo VPS strežniki po vsem svetu gre pripisati njihovi ugodni zakupni ceni. So dražji od deljenih strežnikov, vendar nam nudijo veliko višji nivo prilagodljivosti. To je izredno pomembno za manj in bolj zahtevne uporabnike. Vedno se priporoča, da VPS strežnik zakupijo poslovni uporabniki, saj se zahteve njihovih spletnih strani pogosto hitro povečajo. Ker bomo lahko povečali hitrost pasovne širine in številnih strojnih zmogljivost, ne bo potrebe, da bi neprestano premikali našo spletno strani z enega strežnika na drugega. VPS je na voljo pri kakovostnih ponudnikih spletnega gostovanja. Za najbolj zahtevne uporabnike pa je vedno mogoče zakupiti namenski strežnik, ki je najmočnejša izbira, vendar tudi najdražja.

Preberite tudi članek Zakaj potrebujemo strežnik in domeno?