Hosting spletnih strani omogoča dostop do vaše spletne strani

Hosting spletnih strani deluje tako, da so datoteke spletnih strani shranjene v strežnikih, ki so povezani z internetom. Ko uporabnik v brskalnik vtipka naslov vašega spletnega mesta, se bo računalnik povezal z vašim strežnikom in spletne strani bodo posredovane preko interneta do uporabnika. 

Že želite na spletu objaviti svojo spletno stran, potem potrebujete domeno in hosting spletnih strani oziroma spletno gostovanje. To pomeni, da si zagotovite, da je vaše spletno mesto dostopno na svetovnem spletu. 

Hosting spletnih strani pri ponudniku storitev

Za spletno gostovanje lahko plačate ponudniku storitev ali pa ga sami gostite na svojem strežniku. Uporaba ponudnika storitev je preprostejši in tudi najbolj razširjen način spletnega gostovanja, ki ima tudi številne prednosti.

Hosting spletnih strani pri ponudniku kot je domovanje.com je običajno cenejše, za kakršnekoli težave vam je na voljo tehnična podpora, ni potrebe po vzdrževanju opreme in omogoča tudi večjo zanesljivost gostovanja. S tem načinom gostovanja so vaše skrbi popolnoma odveč, saj vam je tehnična podpora vedno na voljo.

Izberite si neomejeno spletno gostovanje

Hosting spletnih strani pomeni zakup prostora na strežniku, pri čemer so vama na voljo različne možnosti gostovanja. Najboljša izbira so neomejeni paketi spletnega gostovanja, ki omogočajo zmogljive, varne in zanesljive pakete gostovanja.

Neomejeni paketi vsebujejo neomejeno prostora na izjemno hitrih SSD strežnikih, prav tako pa so vam na voljo neomejen promet in neomejeno število poštnih predalov. Predale lahko tudi povečate in tako poskrbite, da bo vaša e-pošta dostopna na vseh napravah. Za varnost spletnega gostovanja poskrbijo SSL certifikati, ki nudijo aktivno zaščito, preprečuje vdore ter vas opozori v primeru pojava sumljivih datotek.

Kako lahko sami gostite spletno mesto

Če ne želite spletnega gostovanja pri ponudniku, potem lahko tudi sami lokalno gostite spletno mesto. Kljub temu, da vam takšen način gostovanja omogoča izjemne nadzor in ima velik potencial v hitrosti obratovanja, pa je ta rešitev ki pa je pogosto zelo draga. 

To pomeni, da boste morali sami poskrbeti za strojno opremo, ker pa je lokalno gostovanje spletnih strežnikov tudi zapleteno, v stanovanjskih okoljih ni vedno mogoče. Takšen način hostinga spletnih strani je tudi manj zanesljiv kot pa na primer pri ponudniku storitev.

Pred registracijo nove domene se preveri domeno

Ker je spletno gostovanje dejanski prostor, na katerem so datoteke vašega spletnega mesta, potrebujete tudi ime domene. Domena je ime vaše spletne strani na spletu in jo zakupite oziroma registrirate za določeno časovno obdobje. Pred registracijo je potrebno, da se preveri domeno.

Bistveno je, da domena deluje kot vaš naslov, ki je edinstven. To pomeni, da naslova vaše spletne strani ne more uporabljati nihče drug, ampak samo vi. Pogosto lahko ime domene dobite v paketu s spletnim gostovanjem, vendar to ni vedno pravilo. 

Izbira prave domene je zelo pomembna

Če ustanavljate novo podjetje ali blagovno znamko, je izbira prave domene izredno pomembna. Ker je domena prvi stik potencialne stranke s podjetjem, je izjemno pomembno, da se preveri domeno, še predno jo registrirate. 

Če nameravate biti s svojo spletno stranjo prisotni le na slovenskem trgu, potem je priporočljiva registracija .si domene, ali pa se lahko odločite tudi za .com ali .net domene. Če želite s podjetjem prodreti tudi na evropski trg, potem so primerne končnice domene .com in .eu, seveda pa lahko izbirate tudi med množico drugih domen.

Preverjanje prostih domen

Ker je domena naslov vaše spletne strani in je to tudi pogosto ime podjetja, vam priporočamo, da se preveri domeno, še predno boste poimenovali svoje podjetje. To lahko storite zelo enostavno na domovanje.com, kjer lahko domeno preverite kadarkoli želite.

Priporočamo vam, da izberete zanimive domene, ki bodo pripomogle k vaši prepoznavnosti. Če je možno, naj se domena napiše enako kot se tudi izgovori, saj kupci v tem primeru ne bodo imeli težav s pisanjem vaše domene.

Pravila za izbiro domen

Zavedajte se, da s tem, ko boste izbrali domeno, boste zaščitili tudi svojo blagovno znamko, saj vaša konkurenca ne more registrirati iste domene in vam tako prevzeti strank. Če se ne preveri domeno, potem se lahko zgodi, da registracija vaše domene ne bo uspešna.

Pri izbiri imena domene bodite pozorni, da vsebujejo črke angleške abecede, pri čemer ni razlike ali gre za male ali velike črke. Domena mora imeti vsaj tri znake, med katerimi so lahko tudi številke in vezaj, vendar ne na prvem ali zadnjem mestu.

Compact Flash oziroma CF spominska kartica je med bolj priljubljenimi izbirami za shranjevanje fotografij na fotoaparate.  Preberi več …