Ime domene naj jasno sporoča namen

Ko se boste odločili za registracijo domene, morda domena jasno sporočati svoj namen oziroma namen vaše spletne strani. Če boste na spletni strani predstavljali dejavnost, naj domena vključuje tudi ime te dejavnosti, na primer kozmetika-novak.si. V primeru blagovne znamke, domena vključuje ime znamke. 

Dobro je, da je ime domene čim bolj kratko. Na ta način si ga bodo obiskovalci veliko hitreje in za dlje časa zapomnili. Vašo spletno stran bodo pogosteje obiskali ter jo priporočali še drugim uporabnikom spleta. 

Izbira prave domene je ključnega pomena 

Domena v resnici predstavlja prvi stik uporabnika oziroma stranke z vašim podjetjem oziroma projektom. Ravno zato je izbira prave domene tako bistvena. Stranke si bodo domeno veliko lažje zapomnili, če je njeno ime razumljivo in je obenem povezano še z vašo dejavnostjo. Enostavna in dobro zapomnljiva domena pa je prvi korak k uspešnemu nastopu na spletu. 

Podaljševanje domene 

Domena se mora na vsake toliko časa podaljševati. Vaš skrbnik vam bo na mail pravočasno poslal obvestilo o njenem poteku. Na podaljšanje ne boste pozabili, ker vam bo skrbnik obvestilo o podaljšanju poslal večkrat. 

Lahko pa se zgodi, da imate domeno pri drugem registratorju, sedaj pa si jo želite prenesti k novemu. Vsekakor vam je na voljo tudi ta možnost. Domena se bo med prenosom sama podaljšala za določen čas. Če boste na podaljšanje domene vseeno pozabili, gre domena v tem času v status karantene. To v praksi pomeni, da spletna stran in spletna pošta na tej domeni ne delujeta več. Kljub temu je domena še vedno rezervirana za starega lastnika ter tako še ni na voljo za prosto registracijo. 

Status domene v karanteni 

Domena v karanteni lahko ostane nekaj dni, tednov in celo mesecev. .si domene na primer v karanteni ostanejo 30 dni. Obuditev iz karantene pa je povsem brezplačna. Pri drugih domenah, na primer pri .eu, .com, .net, karantena praviloma traja med 60 in 90 dni. Seveda pri obuditvi karantene lahko pride do dodatnih stroškov. Lahko se zgodi, da boste morali za takšne stroške plačati več kot 100 evrov. 

Priporočamo, da je domena z vaše strani pravočasno podaljšana. Na ta način se boste izognili morebitnim dodatnim stroškom. 

Zakup prostora na strežniku ali spletno gostovanje   

Če boste kdaj koli želeli na spletu objaviti svojo stran, boste med drugim nujno potrebovali domeno in spletno gostovanje. Domena predstavlja ime vaše spletne strani. Registrirate oziroma zakupite jo za določen čas. V tem času ime zanjo uporabljate le vi. 

Spletno gostovanje pa je zakup prostora na strežniku. Nanj boste lahko nalagali svoje datoteke spletne strani. Prav tako boste gostovanje na spletu uporabljali za spletne poštne predale na svoji domeni. Na ta način bo vaša spletna stran vidna uporabnikom spleta. Ti vam bodo lahko poslali spletno oziroma e-pošto. 

Paket zanesljivega spletnega gostovanja 

Da bo vaša spletna stran delovala kar se da hitro in brezhibno, boste za to potrebovali paket zanesljivega spletnega gostovanja. Na voljo je ogromno ponudbe. Ugotovili boste, da ni tako preprosto primerjati različne ponudbe. Ugotoviti boste morali, katero spletno gostovanje je najustreznejše za vaše potrebe. 

Najprej boste morali biti pozorni na kakovost spletnega gostovanja. Pomembno je, da vse deluje zanesljivo. Zlasti je dobro, da je zmogljivost strežnika dovolj dobra. Če se bo vaše spletno mesto nalagalo preveč dolgo časa, je zelo velika verjetnost, da bodo obiskovalci vašo spletno stran hitro zapustili. Zelo majhna možnost je, da se bodo kdaj še vrnili nanjo. Doživeli so namreč slabo uporabniško izkušnjo. 

Različne možnosti spletnega gostovanja 

Najbolje je, da se spoznate z vsemi različicami, ki vam jih ponuja spletno gostovanje. Izbirate lahko med različnimi možnostmi. To so upravljalni strežnik, namenski strežnik in vServer. 

Z izbiro upravljalnega strežnika boste dobili lasten strežnik. Dodatno ga bodo upravljali sistemski skrbniki gostujočega podjetja. Ti vam bodo zagotavljali, da med delovanjem ne bo prihajalo do težav oziroma vam jih bodo kar sproti odpravljali. Tovrstna izbira za spletno gostovanje je predvsem dobrodošla za vse tiste uporabnike, ki imajo veliko število obiskovalcev oziroma je njihova spletna stran odlično obiskana. 

Namenski strežnik vam prav tako na razpolago daje ločen strežnik. Vsa računalniška moč se tako lahko uporablja popolnoma samostojno. Z namenskim strežnikom boste lahko kar sami poskrbeli za tekoče delovanje oziroma vzdrževanje strežnika. 

vServer je navidezni strežnik. Opremljen je z navideznim operacijskim sistemom. Tudi tu je možna namestitev katere koli programske opreme. Uporabnik mora biti pri tem sposoben sam nameščati PHP ter spletni strežnik. 

Spletno oglaševanje je sodoben, učinkovit ter natančno merljiv način, kako povečati vidnost in obiskanost vaše spletne strani. Preberi več …