Zakaj potrebujemo strežnik in domeno?

Svetovni splet je nedvomno spremenil svet na bolje na številne načine. Tudi poslovnega in osebnega življenja si ne moremo več predstavljati, ne da bi uporabljali pametni telefon, namizni računalnik, prenosnik in druge moderne naprave. Dostop do naših najljubših domen omogoča spletno gostovanje, ki deluje v ozadju. Poteka preko strežnikov, kjer se nahaja vsa HTML koda, ki je potrebna za prikaz digitalnih vsebin na zaslonu našega računalnika. Pomembno je, da se zavedamo kako delujejo strežniki in zakaj so tako pomemben element svetovnega spleta.

Continue reading “Zakaj potrebujemo strežnik in domeno?” »

Kaj potrebujemo za gostovanje spletnih strani?

Gostovanje spletnih strani zagotavlja objavo spletnih strani ter trgovin na spletu, in sicer tako da jih lahko prav vsi obiskovalci oziroma uporabniki vidijo. Seveda morajo imeti slednji povezavo do interneta. Sama storitev gostovanja v praksi pomeni torej časovni zakup spletnega prostora, ki je namenjen za shranjevanje datotek vašega mesta na spletu. Datoteke pa vključujejo vse podatke, na primer slike, besedilo, videoposnetke, ki sestavljajo spletno mesto. Shranjene so na strežniku. Vedno, ko obiskovalec interneta vnese v brskalnik naslov nekega mesta na spletu, se njegov telefon oziroma računalnik poveže s tovrstnim strežnikom. Spletno mesto je tako preko brskalnika dostavljeno v napravo uporabnika oziroma obiskovalca.

Continue reading “Kaj potrebujemo za gostovanje spletnih strani?” »

Hitri strežniki za gostovanje spletnih strani

Delovanje vsake spletne strani je pogojeno s hitrostjo in konfiguracijo strežnikov na katerih se nahaja. Moderno spletno gostovanje lahko poteka na več načinov, vendar v vsakem primeru potrebuje strežnik, ki gosti vso HTML, CSS, JavaScript in drugo računalniško kodo. Pomembno je, da si vedno izberemo paket gostovanja, ki nam bo ustrezal. Pri tem so pomembne številne lastnosti in zmogljivosti, kot so SSL certifikat, količina prenosa podatkov ter prostora na trdih diskih ali SSD-jih, uporaba cPanel ali drugega vmesnika ipd. S poznavanjem nekaj osnovnih lastnosti strežnikov lahko hitro izberemo najboljšo konfiguracijo, ki bo primerna za našo spletno stran.

Continue reading “Hitri strežniki za gostovanje spletnih strani” »

Domena je na spletu podobno kot vaš domači poštni naslov

Domena je v resnici nekaj, brez česar ne morete imeti svoje spletne strani. To je podobno, kot da ne bi imeli svojega domačega poštnega naslova. Domena je torej unikatni naslov, preko katerega lahko obiskovalci spleta dostopajo na vašo stran. Ob tem je že na začetku dobro vedeti, da ni možno registrirati dveh identičnih oziroma istih domen. Pred njeno registracijo jo torej treba preveriti, ali je še prosta.

Continue reading “Domena je na spletu podobno kot vaš domači poštni naslov” »

Lažje trgovanje z digitalno trgovino

Elektronsko poslovanje je v izreden porastu pri podjetnikih vseh vrst in obrti. Dandanes svetovni dosežki prodaje preko spleta dosegajo že več deset milijard evrov prihodkov. To je tudi razlog, da je izdelava spletne trgovine izredno pomembna, saj nam pomaga pridobiti sveže stranke in kapital. Dejstvo pa je, da se veliko ljudi ne zaveda vseh prednosti, ki nam jih prisotnost na spletu prinaša. V tem članku pa si bomo ogledali, kako si lahko olajšamo vsakodnevno prodajo, če se poslužimo moderne spletne tehnologije.

Continue reading “Lažje trgovanje z digitalno trgovino” »