Kaj potrebujemo za gostovanje spletnih strani?

Gostovanje spletnih strani zagotavlja objavo spletnih strani ter trgovin na spletu, in sicer tako da jih lahko prav vsi obiskovalci oziroma uporabniki vidijo. Seveda morajo imeti slednji povezavo do interneta. Sama storitev gostovanja v praksi pomeni torej časovni zakup spletnega prostora, ki je namenjen za shranjevanje datotek vašega mesta na spletu. Datoteke pa vključujejo vse podatke, na primer slike, besedilo, videoposnetke, ki sestavljajo spletno mesto. Shranjene so na strežniku. Vedno, ko obiskovalec interneta vnese v brskalnik naslov nekega mesta na spletu, se njegov telefon oziroma računalnik poveže s tovrstnim strežnikom. Spletno mesto je tako preko brskalnika dostavljeno v napravo uporabnika oziroma obiskovalca.

Za web hosting potrebujete zelo zmogljiv strežnik

Za web hosting oziroma za spletno gostovanje je nujno potreben dovolj zmogljiv strežnik. To je pravzaprav velikanski in zelo zmogljiv specializirani računalnik, ki praviloma deluje 24 ur na dan, 7 dni v tednu. Omogoča torej neprekinjeno dostopanje do datotek spletnega mesta.

Dovolj zmogljiv strežnik za web hosting
Za web hosting je nujno potreben dovolj zmogljiv strežnik.

Strežnik mora biti torej povezan z internetom. Le tako je vaše spletno mesto lahko brez težav vedno na razpolago. Praviloma takšnega strežnika za web hosting ne zmoremo sami vzdrževati. Stroški so namreč previsoki. Posledično se za gostovanje spletnih strani raje obračamo na specializirane ponudnike, ki imajo zanesljiva in hitra gostovanja, prav tako svoje izkušeno ter strokovno podkovano tehnično osebje, zmogljive strežnike. Pohvalijo se lahko še z odlično tehnologijo, ki redno skrbi za učinkovito vzdrževanje pa tudi za varnost strežnikov.

Pasti pri izbiri ponudnika za spletno gostovanje

Pri izbiri ponudnika za gostovanje spletnih strani je treba biti precej pozoren. Za lažje odločanje bodite pozorni predvsem na:

  • storitve in opremo, ki vam jo zagotavlja ponudnik,
  • stroške,
  • delovanje ponudnika,
  • podporo strankam,
  • ugled ponudnika.

Pred izbiro torej ne pozabite preveriti, ali je podjetje znano po hitrosti nalaganja spletnih strani. Prav tako, ali v podjetju obvladujejo večje obsege spletnega prometa in podobno.

Različne vrste web hostinga

Na voljo je kar nekaj različnih vrst web hostinga. Ravno zato je toliko pomembneje, da pred izbiro ugotovite, kaj pravzaprav potrebujete zase oziroma za svoje podjetje. Za začetnike je na primer zelo dobrodošlo tako imenovano deljeno spletno gostovanje. Gre za najbolj ugodno opcijo paketov na trgu.

Poleg omenjenega poznamo še:

  • VPS spletno gostovanje,
  • WordPress spletno gostovanje,
  • spletno gostovanje na namenskih strežnikih,
  • spletno gostovanje v oblaku,
  • kolokacijsko spletno gostovanje.

Kakšno vlogo ima SSL certifikat?

Pri izdelavi spletne strani je nujno registrirati domeno, obenem poskrbeti za primerno vrsto spletnega gostovanja oziroma web hostinga. Dandanes pa je skorajda nujno poskrbeti tudi za SSL certifikat. Zlasti pa je slednje priporočljivo tedaj, kadar se preko spletnega mesta pretakajo osebni podatki, prav tako bančne transakcije ter še druge nekoliko bolj občutljive informacije spletnih uporabnikov oziroma obiskovalcev.

več različnih vrst SSL certifikata
SSL certifikat morate imeti, kadar se preko vašega spletnega mesta pretakajo osebni podatki, prav tako bančne transakcije.

Na voljo je več različnih vrst SSL certifikatov. Katerega torej izbrati in v čem se posamezni tovrstni certifikati med seboj pravzaprav razlikujejo?

Certifikat SSL za manjše spletne strani

Če izbirate SSL certifikat za manjšo spletno stran, se priporoča takšen za domensko potrditev. Omenjena vrsta je primerna tudi za Facebook aplikacije, prav tako za Google.

Kako izbrati najboljši SSL certifikat za manjše spletne strani

Za poslovne potrditve, tudi za organizacije, pa so primerna izbira takšni, ki so namenjeni za omogočanje večje varnosti uporabnikov, prav tako za večje zaupanje. Priporočajo se vsem tistim podjetjem, ki imajo svoje spletne strani. Na voljo so tudi certifikati za razširjene potrditve. Takšni pa so označeni kot certifikati z zelo visoko stopnjo zaupanja. Dobrodošli so za vse tiste, ki imajo svoje spletne trgovine, ker omogočajo torej visok novo varnosti pri prenosu osebnih podatkov pa tudi denarnih transakcij.

Vse bolj priljubljeni WildCard certifikati

Vse bolj zaželen je tudi tako imenovani WildCard SSL certifikat, ker nudi popolno rešitev za zaščito neomejenega števila poddomen, ki sodijo pod eno domeno. S takšno izbiro lahko naročnik prihrani kar nekaj denarja, saj isti IP lahko uporabi za zaščito prav vseh poddomen.

WildCard SSL certifikat nudi popolno rešitev za zaščito
WildCard SSL certifikat nudi popolno rešitev za zaščito neomejenega števila poddomen, ki sodijo pod eno domeno.

Večina omenjenih certifikatov zagotavlja neomejeno strežniško licenco. To pomeni, da se lahko naloži en SSL na več različnih serverjev z različnimi IP naslovi. Torej se lahko učinkovito zaščiti različne poddomene na različnih strežnikih. Seveda poskrbijo tudi za zaščito glavne domene. Obenem se uporabljajo za zaščito kontrolnih plošč in poštnih strežnikov.

V katerem primeru izbrati povsem osnovni certifikat SSL?

Osnovni SSL certifikat torej lahko izberete v primeru, če imate spletno stran, blog, kjer preko interneta ne prodajate svojih izdelkov. Stran na spletu torej prikazuje le vaše delo, kontakt, morda kakšen video posnetek in je povezana z Instagramom ali pa s Facebookom.