Kako se na primeren način lotiti registracije domene?

Če ste v fazi razmišljanja o tem, da bi ustvarili svojo spletno stran, vas med drugim čaka tudi registracija domene. Kaj je domena, ste se verjetno že pozanimali. Prav tako, kako izbrati domensko ime in domensko končnico. V tem primeru vam je jasno, da si ne morete izbrati katero koli domeno. Najprej je treba preveriti, ali je domensko ime še prosto in šele nato se lahko lotite njene registracije.

Registracija domene bo potekala hitreje, če vam ob strani stoji tudi strokovnjak s področja izdelovanja spletnih strani. Ne nazadnje si domensko ime in končnico izberete tudi z njegovo pomočjo. Seveda je dobro, da se ime domene ujema z vašim podjetjem oziroma blagovno znamko ali s tem, s čimer se nameravate predstaviti širši javnosti.

Preverjanje prostih domen

Da se lahko sploh izvede registracija domene, boste morali najprej izbrati prosto domeno. In kako preveriti, ali je domena sploh še prosta? To lahko preprosto in hitro preverite kar na spletu, kjer v polje vpišete izbrano domensko ime in končnico. V hipu boste izvedeli, ali je izbrana domena prosta ali že zasedena.

registracija domene na spletu
Pred registracijo domene morate najprej preveriti, če je domena, ki ste si jo zamislili še prosta.

Če je izbrana domena že zasedena, boste morali biti kreativni naprej. Pozorni morate biti tudi na dolžino domenskega imena in na ostale znake, ki lahko sodelujejo pri izbiri. Tudi na tovrstne izzive vas lahko opozori izbrani strokovnjak za izdelavo spletne strani.

Kje urediti registracijo domene?

Registracija domene in njen nakup se lahko izvede pri katerem koli domačem ali pa pri tujem ponudniku. Pri nas lahko najdete veliko ponudnikov, kjer se lahko dovolj dobro pozanimate o sami zasedenosti in tudi o cenah različnih domen.

Za začetek si pripravite seznam najbolj znanih in najbolj kakovostnih ponudnikov omenjene spletne storitve.

Cena za domeno

Pri izbranem ponudniku za domeno se boste med drugim pozanimali tudi za ceno domene. Ta je zlasti odvisna od domenske končnice in se jo lahko registrira za najmanj obdobje enega leta. Ponudniki pogosto drastično spustijo cene registracij za prvo leto. To pomeni, da se vam splača najprej pobrskati po kakšnih akcijah pred nakupom.

Registracija domene spletne strani
Registracija domene bo potekala hitreje, če vam ob strani stoji strokovnjak. Ime domene naj se ujema z vašim podjetjem ali s tem, s čimer se nameravate predstaviti širši javnosti.

Med splošne domenske končnice na primer sodijo .si, .eu, .net, .com. Te so lahko precej pocedni. Nekoliko dražje pa so tematske ali nacionalne končnice.

Vse kar morate vedeti o gostovanju spletne strani

Izdelava spletne strani vam bo narekovala marsikaj.

Omenili smo že izbiro domenskega imena in končnice. Prav tako se morate pozanimati tudi o tem, kaj je spletno gostovanje in katera oblika se najbolj splača za vas.

Naleteli boste tudi na tako imenovan reseller hosting. Na spletu boste pogosto namesto naše besede gostovanje zasledili izraz hosting, kar je pravzaprav angleško poimenovanje za gostovanje.

Značilnosti resteller gostovanja

Kaj je pravzaprav reseller gostovanje? V tem primeru vam ponudnik spletnega gostovanja v najem ponudi svojo strežniško opremo, in sicer preko različnih paketov za gostovanje. To pomeni na primer, da drugo podjetje, ki se ukvarja z izdelovanjem spletne strani, zakupi enega od teh paketov, ki ga nato razdeli na manjše enote. Te pa potem prodaja svojim strankam.

Reseller hosting za ustvarjanje dodatnega dohodka
Reseller hosting je eden najlažjih načinov za ustvarjanje dodatnega dohodka.

Resteller gostovanje torej omogoča, da lahko podjetja ponujajo spletno gostovanje, ne da bi za to potrebovali lastno strojno ter programsko opremo.

Začetek z resteller gostovanjem

Če želite svojim strankam na primer ponujati resteller gostovanje, potem vas do tega loti zgolj nekaj korakov. Najprej dobro raziščite trg in najdite primernega ponudnika za omenjeno obliko gostovanja spletnih strani. Nato zakupite paket, ki najbolj ustreza vašim željam pa tudi ambicijam.Nato je potrebno primerno definirati ciljni trg in pripraviti primerne načrte za marketing. Z njim boste lahko pričeli pridobivati stranke.

Kako začeti z reseller gostovanjem si lahko ogledate tudi v tem videu

Sledi ustvarjanje poljubnih paketov za gostovanje, ki bodo odgovarjali potrebam vaših potencialnih strank. Določiti boste morali tudi lastnosti posameznih paketov in njihove cene. Pakete gostovanja ponudite tudi svojim strankam. Sedaj sledi le še vaše ustvarjanje profita.

Glavne prednosti resteller gostovanja

V prvi vrsti za sam pričetek dejavnosti ni potreben velik finančni zalogaj.

  • Strankam lahko poleg svojih storitev ponudite še gostovanje spletnih strani.
  • Lahko ustvarjate svojo prepoznavno znamko za spletno gostovanje.
  • Ena od prednosti je tudi ta, da za resteller gostovanje ne potrebujete svoje lastne strojne in programske opreme in seveda primernega prostora zanjo.

Kaj vsebuje resteller paket?

Seveda se resteller paketi med seboj lahko razlikujejo. Poleg cene boste morali biti pri posameznem paketu pozorni tudi na prostor na strežniku, na spletni promet, ki ga je mogoče ustvarjati na mesečni ravni.

Pozornost je prav tako treba usmerjati na število domen in cPanelov računov, ki so lahko na paket vezani. Enako velja za tehnične zmogljivosti, ki jih posamezni paket nudi in ne nazadnje še na dodatne storitve ponudnika.