Kakovostne in zanesljive tiskalne naprave

Zmožnost izdelovanja kopij računov, garancijskih listov in drugih dokumentov v udobju doma ali pisarne je izredno uporabno za vedno več ljudi. Če si lastimo multifunkcijski tiskalnik Epson, lahko ustvarjamo slike, dokumente in razne druge elemente. Ker je omenjena naprava izredno ugodna in zanesljiva, si jo lasti vedno več uporabnikov. Sčasoma pa je potrebno zamenjati barve, saj se stare iztrošijo. Dandanes so na voljo različne zvrsti barv, ki se med seboj precej razlikujejo. Zato je ključnega pomena, da med njimi poznamo glavne razlike, prednosti in tudi slabosti.

Kartuše za tiskalnik originalne izvedbe so najdražje

Dolgo časa že velja, da so ob nakupu nove tiskalne naprave vedno priložene tudi OEM barve. To so najbolj kakovostne izvedbe barv, ki so izredno obstojne. Primerne so za nezahtevne in bolj zahtevne uporabnike. So pa tudi najdražje, saj so narejene po izredno zahtevnih standardih proizvajalca tiskalne naprave. 

Originalne oziroma OEM kartuše za tiskalnik so priporočene za uporabnike, ki želijo najvišjo zanesljivost in kakovost potiska papirja. Če je naša tiskalna naprava nova, je zelo pomembno, da uporabljamo OEM barve, saj lahko drugače izgubimo garancijsko jamstvo proizvajalca.

Nadomestne barve za tiskalnik Epson

Pogosto je tako, da se ne splača uporabljati originalnih barv za tiskalno napravo, če pogosto tiskamo samo dokumente. Veliko bolj priporočljivo je, da uporabimo nadomestne kartuše za tiskalnik, ki so veliko bolj ugodna izbira.

nadomestne kartuše za tiskalnik
Če tiskamo samo dokumente je bolj priporočljivo, da uporabimo nadomestne kartuše za tiskalnik, ki so veliko bolj ugodna izbira in imajo možnost polnjenja z barvo po potrebi.

Velika prednost nadomestnih kartuš za tiskalnik so vgrajene nadgradnje, ki jih naredijo bolj uporabne za vsakega uporabnika. Nekatere tehnologije oziroma izboljšave so lahko:

  • Večja količina vsebovanega črnila
  • Manjša poraba barve med tiskanjem
  • Zmožnost ročnega polnjenja z barvo po potrebi
  • Bolj obstojno črnilo na dolgi rok

Omenjene barve so na voljo za tiskalnik Epson klasične in multufunkcijske izvedbe. Priporočljivo je, da pred nakupom naredimo poizvedbo o združljivih napravah. Tako zagotovimo, da bomo v prvem poskusu opremili našo tiskalno napravo s primernimi barvami.

Obnovljene barve za Epson printer

Vedno bolj pogosto se številni uporabniki zatekajo k obnovljenim barvam za kartuše za tiskalnik, saj imajo številne prednosti. To pa zato, ker so izredno ugodne za nakup. Priporočene so za tiskanje velike količine dokumentov in drugih listin, kjer kakovost potiska nima velikega pomena. 

Epson kartuše imajo številne prednosti
Obnovljene barve za Epson kartuše imajo številne prednosti.

Neglede na to ali si lastimo novejši ali starejši Epson printer, je mogoče kupiti obnovljene izvedbe barv. Narejene so iz zavrženih enot, ki so jih strokovnjaki obnovili oziroma popravili. Nato pa so jih napolnili s črnilom nižje ali višje kakovosti. 

Originalne Epson kartuše imajo številne prednosti

Vsak uporabnik z novim tiskalnikom Epson se lahko veseli hitrega in dolgotrajnega tiskanja. Kot prej omenjeno, so pri nakupu nove naprave vedno priložene črno-bele ali barvne barve. So izredno obstojne in primerne za manj in bolj zahtevne uporabnike. Z omenjenimi barvami je mogoče tiskati dokumente in slike. Za časa garancijskega obdobja je najbolje, da uporabljamo OEM izvedbe barv. 

OEM izvedbe kartuš za Epson tiskalnik
Ko je tiskalnik Epson še v garancijskem obdobju je najbolje, da uporabljamo OEM izvedbe kartuš. 

Po preteku garancijskega obdobja pa lahko, če želimo, uporabimo nadomestne Epson kartuše, saj so izredno ugodne za nakup. Originalne izvedbe barv so izredno kakovostne, zato se jih priporoča za ljudi, ki tiskajo gradbene načrte, slike z bogatimi barvami in podobno.

Nastavitve za tiskalnik Epson za manjšo porabo barve

Priporočljivo je, da vedno preberemo priročnik za našo tiskalno napravo preden jo začnemo uporabljati. Tako se lahko seznanimo s primernim načinom čiščenja, zamenjave Epson kartuš, shranjevanjem električne energije in podobno. Je pa res, da je vedno mogoče z nekaj preprostimi triki prihraniti dokaj veliko količino črnila.

Nastavitev tiskalnika Epson za najboljšo kakovost slike in manjšo porabo Epson kartuše

Najbolj preprosta in dostopna nastavitev vsem uporabnikom, ki želijo omejiti porabo črnila, je izbira števila DPI ali kakovosti tiskanja. Pogosto je nastavljena na neko srednjo vrednost. Na nekaterih Epson printerjih pa je tudi zelo visoka. To je tudi razlog, da ko tiskamo dokumente, lahko izberemo DPI vrednost 1000 in manj. Nekje do vrednosti 600 se ne bo opazil padec kakovosti, barve pa bomo prihranili zelo veliko.

Epson printer ni pametno ugašati

Novejše tiskalne naprave so narejene tako, da samodejno preidejo v stanje spanje.

  • Če jih ugašamo, bodo porabili več barve oziroma črnila, saj bodo ob zagonu porabile malenkost barve za čiščenje, lubrikacijo mehanskih delov in podobno.
  • Najbolje je, da Epson printer nikoli ne ugašamo.
  • Tako bo v delujočem stanju neprekinjeno ter ob tem porabil zanemarljivo malo električne energije.

Klasične kartuše za tiskalnik se lahko ob neuporabi zasušijo. Če pustimo našo napravo za tiskanje prižgano, bomo zmanjšali učinek omenjenega pojava. Je pa vedno najbolje, da napravo redno uporabljamo. Če pa je dalj časa oziroma mesecev ne bomo uporabljali, lahko odstranimo kartuše in izklopimo napajalni kabel.