Moč prenosljivosti power banka

V današnjem svetu je prenosna tehnologija izredno popularna. Tako dandanes poznamo ogromno različnih naprav, ki jih lahko nosimo s seboj. Prenosniki, pametni telefoni, bluetooth zvočniki in tablice so samo nekateri pripomočki brez katerih si modernega življenja ne moremo več predstavljati. Res pa je, da so prenosne naprave omejene z življenjsko dobo vgrajenega akumulatorja. Tako se bomo morali prej ali slej poslužiti električnega omrežja, da napolnimo svojo mobilno napravo. Temu pa se lahko izognemo, če uporabimo power bank. Tako lahko ponovno napolnimo akumulator v skoraj katerikoli mobilni napravi.

Prenosna baterija napaja bluetooth zvočnik in druge naprave

Najbolj preprosta definicija power banka je ta, da je to prenosna baterija. Opremljen je z vhodom prek katerega napolnimo sam akumulator. Ima pa tudi enega ali več izhodov, kamor priklopimo druge naprave, ki jih želimo napolniti.

Power bank z visoko kapaciteto električne energije
Polnjenje telefona z Power bank

Tako lahko usposobimo prazen bluetooth zvočnik, MP3 predvajalnik, pametni telefon ipd. Samo ime izhaja od imena za fizične banke, kamor lahko shranimo finančna sredstva. Power bank pa lahko shrani veliko električne energije za dalj časa.

Power bank z nizko kapaciteto električne energije

Najbolj značilna lastnost vsakega power banka je velikost. Velja pravilo, da večji, kot je akumulator, več energije lahko zadrži. Zelo pogosti so akumulatorji, ki so manjši in imajo nizko kapaciteto. Mišljeni so večinoma za vzdrževanje naprav na terenu, kot je bluetooth zvočnik, prenosni radio ipd.

Kako izmeriti kapaciteto power bank-a

Majhni power banki imajo veliko prednost, da jih lahko pospravimo skoraj kamorkoli. Tako jih lahko nosimo v žepu, torbi, kovčku ipd. Res je, da ne morejo napolniti več naprav hkrati, ampak so idealni za napolnitev pametnega telefona, ali druge naprave, enkrat ali dvakrat. Tako se izognemo neprijetnim trenutkom, ko nam na terenu zmanjka energije v pametnem telefonu.

Power bank z visoko kapaciteto energije

Veliki bolj zmogljiv je power bank z visoko kapaciteto električne energije. Tako lahko napolnimo tudi več naprav hkrati. Tak power bank je velikokrat opremljen z več USB izhodi, kamor priklopijo različne naprave.

Solarni power bank
Ginkgo power bank solarno drevo (4.000MAH)

Nekateri bolj napredni modeli imajo vgrajen USB-C izhod, ki lahko pošlje veliko več energije v priklopljene naprave. Pri tem pa je pomembno, da smo pozorni na funkcije, kot so:

Quick Charge

Funkcijo Quick Charge podpirajo moderni pametni telefoni, tablice in druge naprave. Njena funkcija je, da pošlje power banku ukaz, da prične polniti prenosno napravo z veliko močnejšim električnim tokom. Posledica je ta, da se akumulator v priklopljeni napravi veliko hitreje napolni.

USB Tipa-C

USB tipa-C je najnovejši standard v tehnologiji USB naprav. Omogoča raznovrstne funkcije, ki niso možne prek drugih USB različic, kot je izredno hitro polnjenje. 

Kapaciteta akumulatorja

Sama kapaciteta, ki jo ima power bank je izredno pomembna. To število se meri v mAh enotah, ki je kratica za miliamperske ure. Višje, kot je to število, večkrat bomo lahko napolnili eno ali več naprav z našim power bankom. Z višjimi kapacitetami lahko bluetooth zvočnik, tablico ali pametni telefon napolnimo večkrat, ne da bi nam zmanjkalo energije.

Tehnologija polnjenja je pomembna

Dejstvo je, da se večino power bankov polni preko USB kabla. Možno pa je tudi, da ima vgrajene sončne celice. Poglejmo si dva najbolj popularna tipa napajanja samega power banka:

Univerzalni ali standardni

To je najbolj razširjena in popularna vrsta akumulatorja. Napolnimo ga preko USB kabla ali vtičnice za električno omrežje.

Solarni

Solarni power bank je idealen za okolja, kjer smo odrezani od civilizacije. Je idealen za uporabo v naravi, kjer želimo vzdrževati pri delovanju bluetooth zvočnik, tablico in druge mobilne naprave. Napaja se preko fotovoltaičnih celic, ki spremenijo sončno energijo v električno energijo.

Življenjska doba akumulatorja

Vsaka mobilna naprava ima omejeno življenjsko dobo vgrajenega akumulatorja. Mobilne naprave so zmožne opraviti več sto ali tisoč ciklov polnjenja in praznjenja. Tako moramo biti pozorni na:

Cikle praznjenja in polnjenja

To je realna življenjska doba, ki jo ima power bank. Boljši modeli lahko preživijo cikel polnjenja in praznjenja tudi do tisočkrat in več. Nekateri modeli imajo to število označeno v specifikacijah.

Čas samopraznenja

Samostojno praznjenje se zgodi v vsaki napravi, ki uporablja akumulator, kot je bluetooth zvočnik ali pametni telefon. Temu je tako, saj tudi ko je naprava ugasnjena, je potrebno malo električnega toka, da ostane funkcionalna. Power bank lahko tudi do 6 mesecev in več zadrži električno energijo, brez da bi ga morali ponovno napolniti.

Odlično ponudbo power bankov lahko zasledimo na spletni strani www.habeco.si. Obenem pa imajo na omenjeni strani veliko idej za promocijska in poslovna darila.

Cene kartuš za printer so relativno visoke, zato si večina posameznikov prizadeva pri tisku čim manj prihraniti. Daljšo življenjsko dobo tiskalnika in več natisnjenih strani omogočajo kartuše istega proizvajalca, ki je izdelal tudi tiskalnik. Preberi več …

Hosting spletnih strani. Ko se posameznik, podjetje ali skupina ljudi odloči, da bi bilo potrebno postaviti spletno stran, se kar naenkrat pojavi cela vrsta vprašanj.  Preberi več …

Podvodne kamere v vodotesnem ohišju so primerne za snemanje med podvodnim ribolovom, potapljanjem, snorkljanjem in ostalih športih. Preberi več …

Prenosni računalniki so prilagodljivi za uporabo doma, v službi ali na poti. Veliki užitki tudi ob igranju igric. Kupuješ nov prenosnik in ne veš, kakšen model je primeren zate?  Preberi več …

Hrvaška akademska in raziskovalna mreža skrbi za upravljanje carnet domene s končnico imena s hrvaško državno oznako. Preberi več …