Naprava, ki napolni naš telefon na poti

Vsakemu lastniku pametnega telefona se je že zgodilo, da se mu je nepričakovano izpraznila baterija. Novejši mobiji imajo zelo velike zaslone, močne procesorje ter napredne funkcije, ki potrebujejo veliko energije, da delujejo pravilno. To je tudi razlog, da moramo našo napravo polniti skoraj vsak dan. Dostop do električnega omrežja pa nam ni vedno na voljo. Tako se lahko znajdemo v neprijetni situaciji, saj ne moremo več opravljati in prejemati klicev. V tem primeru pa lahko uporabimo prenosno baterijo za mobitele. Tako imenovan power bank oziroma prenosna baterija pa ima tudi nizko ceno, ki je dostopna vsakomur.

Kaj točno je power bank?

To je preprosta naprava, ki je namenjena polnjenju raznovrstnih mobilnih naprav. Namenjena je ljudem, ki veliko potujejo in uporabljajo svoj pametni telefon. Seveda pa je možno tudi napolniti bluetooth zvočnike, brezžične slušalke ter drugo dodatno opremo.

Cena power banka se tudi razlikuje glede na specifikacije, ki jih vsebuje. Tako na ceno vpliva:

  • Število USB izhodov
  • Moč akumulatorja
  • Hitrost polnjenja baterije za mobitele
  • Dodatnih funkcijah

Možnost polnjenja naprav kjerkoli

Velika prednost power banka je to, da ga lahko s seboj prenašamo. Tako lahko baterijo za mobitel napolnimo, tudi če nimamo dostopa do električnega omrežja. V večini primerov je možno naš mobi napolniti vsaj 2x, preden bomo morali power bank priklopiti na vir napajanja.

Naše naprave lahko tako polnimo tudi, ko nimamo dostopa do električnega omrežja. To pa je odlična lastnost, če veliko potujemo in potrebujemo telefon za službeno in osebno uporabo.

Cena power banka je tudi odvisna od možnosti polnjenja več naprav hkrati. Dražji modeli lahko polnijo 3 in več mobijev ali drugih naprav naenkrat.

Možnost hitrega polnjenja baterije za mobitel

Današnji pametni telefoni uporabljajo vedno večje baterije. Tako se tudi čas polnjenja poveča, saj je potrebno dokaj veliko energije, da popolnoma napolnimo naš telefon. Novejše prenosne baterije pa uporabljajo tehnologijo Quick Charge. To je posebna tehnologija, ki prepozna sposobnost našega mobitela, če je zmožen hitrega polnjenja. Omogoča nam, da svojo baterijo v mobitelu napolnimo do 100% do 4x hitreje.

Power bank cena in kapaciteta

Cena samega power banka je v veliki meri odvisna od kapacitete shranjene energije. Ta se meri v mAh, ki je kratica za miliamperne ure. Višja, kot je ta specifikacija, večkrat lahko napolnimo baterijo za naš telefon, kot tudi druge naprave.

Tako poznamo prenosne baterije, ki so:

Nizke kapacitete

Taki power banki imajo nizko ceno ter lahko shranijo nekje do 3000mAh, kar je dovolj, da napolnimo večino mobilnih telefonov. Niso pa priporočljive za dražje mobije, saj bomo svoj mobi lahko napolnili le nekje do 65-70%.

Srednje kapacitete

Power bank srednje kapacitete je veliko močnejši. Shrani lahko od 3000 do 10.000 mAh električne energije. Je dovolj, da tudi najboljše pametne telefone napolnimo do 100% stanja vsaj 2x.

Visoke kapacitete

To pa so vsi power banki od 10.000 mAh in naprej. Namenjeni so zahtevni uporabi, kot je polnjenje več mobijev naenkrat. So pa tudi dokaj težji, zato jih je priporočljivo s seboj nositi v vozilu, nahrbtniku ipd. 

Polnjenje s sončno energijo

Vedno bolj popularni postajajo power banki, ki jih lahko napolnimo preko sonca. Naprava vsebuje sončne celice, ki počasi ustvarjajo električno energijo. Res pa je, da je ta proces dokaj počasen. Polnjenje samega akumulatorja lahko traja vse od nekaj ur do nekaj dni. Imajo pa eno veliko prednosti -, da so take naprave neodvisne od električnega omrežja. To pomeni, da solarno prenosno baterijo lahko s seboj odnesemo v naravo, kjer se bo počasi polnila preko sonca. Tako lahko baterijo za mobitel polnimo večkrat, ne da bi morali napolniti sam power bank iz električnega omrežja. Polnjenje preko sonca pa je priporočljivo, če se kam odpravljamo za dalj časa, kjer ni električnega omrežja.

Druge pomembne lastnosti prenosnih akumulatorjev

Vsaka baterija za mobitel ima svoj čas delovanja in čas polnjenja. Enako pa velja za prenosne akumulatorje vseh vrst. Na power bank ceno vpliva tudi kvaliteta baterije in čas polnjenja same naprave. Tako poznamo dve glavni vrsti baterije, ki pa sta:

Litij-ionska

To tehnologijo uporablja večino baterij za mobitele. Enako pa velja za power banke. Prednost je to, da je zmožna zadržati visok nivo električne energije. Slabost pa je, da izgublja kapaciteto s starostjo.

Litij-polimerska

Taka baterija ima večjo odpornost na izgubo kapacitete zaradi staranja, vendar je zato tudi dražja. Cena power banka, ki uporablja litij-polimersko baterijo je tako malo višja od drugih različic.

Na spletni strani www.gizzmo.si bomo lahko našli baterije za mnoge različne pametne telefone. Obenem pa imamo možnost nakupa ogromne količine kakovostne dodatne opreme za mobije vseh vrst.