Nepogrešljiva vrsta računalnikov za moderno življenje

Informacijska tehnologija se je v zadnjem času prikradla v skoraj vsa področja našega življenja. Dandanes si je potek vsakdana skoraj nemogoče zamišljati brez prenosnega računalnika, pametnega telefona in tablice. Še nedolgo nazaj so bili računalniki dokaj počasi in nezanesljivi. V nekaj kratkih letih pa so postali vse hitrejši, saj uporabljajo SSD diske, procesorje z več jedri ter drugo moderno tehnologijo. Vsi te napredki so povzročili, da so prenosni računalniki postali najbolj popularna naprava, saj jih lahko najdemo v več kot 80% vseh domov in podjetij.

Mobilnost računalnika je pomembna za veliko uporabnikov

Stacionarni računalniki so zelo uporabni in zmogljivi, vendar imajo eno veliko slabost – ni jih mogoče prenašati iz prostora v prostor. Prenosni računalniki pa so mobilni, kompaktni in lahki. Tako jih brez težav prenašamo iz sobe v sobo ali jih nosimo s seboj naokoli po terenu. Vsak prenosnik ima vgrajen akumulator, ki ima življenjsko dobo vsaj nekaj ur. To nam omogoča, da lahko vsak model prenosnega računalnika uporabljamo v kavarni, parku, v vozilu in tudi doma, brez da bi potrebovali dostop do električnega omrežja. Delo na terenu tako postane veliko lažje, saj imamo s seboj popolnoma sposobno prenosno delovno postajo.

Prenosniki ne potrebujejo dodatne opreme

Res je, da na prenosni računalnik lahko priklopimo monitor, tipkovnico, miško, zunanji trdi disk in druge naprave, vendar to v večini primerov ni potrebno. Sama naprava je popolnoma samostojna, kar pomeni, da ima vgrajene vse elemente, ki jih potrebujemo za delo ali zabavo. Vsak prenosnik ima tako vgrajene tehnologije, ki so:

  • Mikrofon
  • Zvočniki
  • Sledilna ploščica
  • Tipkovnica
  • Ekran oziroma monitor
  • Kamera
  • SSD disk ali mehanični trdi disk

Nekateri bolj prestižni modeli vsebujejo dvojne kamere, kot tudi zelo napredne zvočnike z učinki Surround, Dolby ipd.

Dostop do spleta na več načinov

Dostop do interneta je danes nepogrešljiv, saj je brez njega skoraj nemogoče uporabljati računalnik. Res pa je, da se velikokrat zgodi, da je fizična povezava otežena ali nemogoča. V tem primeru potrebujemo Wi-Fi ali Bluetooth tehnologijo. Vsak prenosni računalnik ima vgrajeno brezžično mrežno kartico, ki vsebuje Bluetooth in Wi-Fi modul.  Tako se lahko povežemo z omrežjem v kateremkoli prostoru. Poslovni modeli prenosnikov pa velikokrat vsebujejo SIM kartico, kar omogoča povezavo z mobilnim omrežjem. Tako lahko tudi na najbolj oddaljenem kraju dostopamo do spleta, kar je odlično za podjetniško uporabo.

V večini primerov potrebujemo brezžično povezljivost na javnih krajih, kot so nakupovalni centri, restavracije ipd. Z uporabo SIM kartice pa je možno, da povežemo svoj računalnik v 3G, 4G ali tudi 5G omrežje. V vsakem primeru pa se lahko zanašamo na SSD disk, da bo naložil operacijski sistem v nekaj sekundah. Tako bomo lahko našo napravo pričeli uporabljati skoraj takoj, brez nepotrebnega čakanja.

Hitrost SSD diska

Dandanes ima večino prenosnikov vgrajen SSD disk. Temu je tako, saj so klasični mehanični diski izpostavljeni udarcem in vibracijam, ki jih lahko poškodujejo. SSD disk pa je neobčutljiv na vibracije in je izredno hiter. Sam operacijski sistem se s SSD diskom naloži v nekaj sekundah, kar pomeni, da lahko z delom pričnemo skoraj nemudoma. Poleg tega se ne segreva in deluje zelo hitro v vseh aplikacijah, kot tudi pri kopiranju majhnih in velikih datotek.

Delovanje brez električnega omrežja

Velika prednost prenosnikov je tudi ta, da lahko delujejo brez dostopa do električnega omrežja. Novejši modeli imajo izredno vzdržljivo baterijo, ki lahko traja tudi do 24 ur in več uporabe. Odvisno je od aplikacij, ki jih poganjamo, moči akumulatorja ter vrste prenosnika. V vsakem primeru pa je to odlična lastnost, če nimamo dostopa do električnega omrežja, kljub temu pa moramo odgovoriti na elektronsko pošto ali hitro kaj opraviti na računalniku.

Prenosniki so dostikrat že opremljeni z operacijskim sistemom

V večini primerov, ko kupimo nov ali obnovljen prenosnik, je operacijski sistem že naložen. To je izredno uporabno, če ne želimo izgubljati dodatnega časa s konfiguracijo in nameščanjem sistema. Možno pa je vedno, da na prenosni računalnik namestimo svoj operacijski sistem, kot je Windows 10, Linux ali drugi. Na vgrajen SSD disk pa hitro namestimo svoje najljubše programe, kot so spletni brskalniki, pisarniški programi, igrice in druge aplikacije. 

Na spletni strani www.anni.si lahko zasledimo odlično ponudbo različnih računalnikov, kot tudi SSD diskov ter ostalih komponent, kot so monitorji, zunanji trdi diski ipd.

Dejstvo je, da nam prenosnik močno olajša vsakodnevna opravila, saj je to izredno prilagodljiva naprava. Na prenosnem računalniku lahko tako gledamo film, pišemo finančno poročilo, igramo igre ali poslušamo muziko. Možnosti je dobesedno neomejeno, brez da bi za to morali žrtvovati moč ali mobilnost samega računalnika.

Popravilo stekla telefona. Če mobilni telefon prepozna dotik, še ni vse izgubljeno, saj je poškodovano samo steklo, ki prekriva LCD-zaslon. Preberi več …