Zakaj potrebujemo strežnik in domeno?

Svetovni splet je nedvomno spremenil svet na bolje na številne načine. Tudi poslovnega in osebnega življenja si ne moremo več predstavljati, ne da bi uporabljali pametni telefon, namizni računalnik, prenosnik in druge moderne naprave. Dostop do naših najljubših domen omogoča spletno gostovanje, ki deluje v ozadju. Poteka preko strežnikov, kjer se nahaja vsa HTML koda, ki je potrebna za prikaz digitalnih vsebin na zaslonu našega računalnika. Pomembno je, da se zavedamo kako delujejo strežniki in zakaj so tako pomemben element svetovnega spleta.

Spletno gostovanje deluje preko strežnikov

Strežniki so glavna pogonska sila interneta. Potrebujemo jih za shranjevanje CSS, HTML in druge kode, ki jo znajo prebrati brskalniki nameščeni na operacijskem sistemu številnih računalniških naprav. Pri najemu storitev spletnega gostovanja najamemo strežnik ali več strežnikov, ki so na voljo v različnih konfiguracijah. 

spletno gostovanje preko strežnikov
Dostop do naših najljubših domen omogoča spletno gostovanje, ki poteka preko strežnikov, kjer se nahaja vsa HTML koda, ki je potrebna za prikaz digitalnih vsebin na zaslonu našega računalnika.

Omenjene konfiguracije so ključnega pomena za doseganje določenih zmogljivosti in ciljev uporabnikov strežnika. Tako je mogoče izbrati primerno konfiguracijo za bolj in manj zahtevne uporabnike. 

Deljeno spletno gostovanje na strežniku

Najbolj ekonomično je, če se strežnik razdeli na več kosov. S tem je mišljena delitev njegove procesorske moči, delovnega pomnilnika, razpoložljivega prostora za shranjevanje podatkov in drugih strojnih zmogljivosti. Pri deljenemu spletnem gostovanju si strežnik deli več deset, sto ali tisoč uporabnikov. To je idealno za uporabnike, ki nimajo visokih zahtev po obisku svoje domene.

paket spletnega gostovanja
Pri deljenemu gostovanju si strežnik deli več deset, sto ali tisoč uporabnikov, ki uporabljajo ta paket spletnega gostovanja.

Pride pa lahko do upočasnitev delovanja določenih domen, če se obisk ene ali več domen poveča do te mere, da zmanjka razpoložljivih strojnih sredstev za pravilno delovanje celotnega strežnika.

Virtualno spletno gostovanje

Zadnja leta so se zahteve uporabnikov glede postavitve domen spremenile. Vedno večja potreba je po varnosti in prilagodljivosti strežnikov. Virtualno spletno gostovanje je trenutno izredno popularno. Deluje enako kot deljeno, vendar s to razliko, da ima vsak uporabnik več svobode in nadzora. Posamezni uporabnik si lahko izbere različico operacijskega sistema in razne varnostne protokole, ki jih želi uporabljati. Enako pa velja za spletno kodo, ki je lahko edinstvena, saj s svojim delovanjem ne vpliva na druge uporabnike. Ker ima vsak uporabnik svoje virtualno okolje v katerem deluje njegova domena, lahko s svojim delom strežnika počne, kar se mu zaljubi. 

Velika prednost virtualnega strežnika je, da so posodabljanje, ponovni zagon, uporaba edinstvene kode za izdelavo spletne strani in druga opravila dostopna vsakemu uporabniku. Pri tem pa ni potrebe po skrbi, da bi s svojim početjem vplivali na druge domene, ki so aktivirane na strežniku.

Namensko spletno gostovanje

Nekateri uporabniki potrebujejo visoko zmogljivost pri vzpostavitvi svoje domene, saj bo ta gostovala velike količine video, avdio in drugih vsebin. Zato je ključno, da imamo na razpolago veliko pasovne širine, močne procesorje in druge strojne zmogljivosti. Vse to in več zagotavlja zakup namenskega strežnika. Omenjen paket spletnega gostovanja je namenjen podjetjem in posameznikom, ki potrebujejo le najhitrejše in najboljše zmogljivosti strežnika. 

Namenski strežniki so najdražji za zakup, vendar z dobrim razlogom. Nudijo nam največ za svoj denar in so zmožni poganjati tudi zelo zahtevne projekte, ki jih drugi strežniki niso.

IP naslovi so ključni za spletne strani

Celotni splet deluje preko posebnih parametrov oziroma številk, ki jim pravimo IP naslovi. Namenjeni so hitremu delovanju spletnih strani v povezavi z vsemi računalniki. Delujejo enako kot fizični poštni naslov in njihov namen je ta, da nudijo takojšnjo povezavo z določeno stranjo na spletu.

spletne strani
IP naslovi delujejo enako kot fizični poštni naslov in njihov namen je ta, da nudijo takojšnjo povezavo z določenimi spletnimi stranmi.

Zaporedne številke posamičnega IP naslova si je nemogoče zapomniti na pamet. Zato uporabljamo domene za spletne strani, ki jih želimo obiskati. Vsaka domena je povezana z IP naslovom, ki ga hrani centralni DNS strežnik. Ko v brskalnik vtipkamo ime domene, se računalnik poveže z DNS strežnikom in naredi poizvedbo o zahtevanem IP naslovu. Nato pa omenjen naslov posreduje v brskalnik, kar omogoča branje teksta, gledanje video vsebin in drugo interakcijo s spletno stranjo.

Spletna stran hrani vse podatke na strežniku

Izredno pomembno se je zavedati, da strežniki hranijo vso računalniško kodo, ki jo spletni brskalnik potrebuje, da prikaže določeno spletno stran. 

Ključno je, da izberemo primeren paket spletnega gostovanja, saj tako zagotovimo, da bo naša domena delovala brez težav. Prepočasen strežnik lahko povzroči težave v prihodnosti, saj bo potreben premik vseh digitalnih vsebin na drug in hitrejši strežnik.

Video pojasnjuje, kako spletne strani hranijo vse podatke na strežniku

Za večino uporabnikov so virtualni strežniki popolnoma dovolj, saj nudijo skoraj neomejen nivo prilagodljivosti. Za spletne strani, ki potrebujejo ogromno prostora in pasovne širine, pa se priporočajo namenski strežniki.

Nezahtevne spletne strani pa delujejo popolnoma zadovoljivo z deljenim strežnikom, če jih potrebujemo le za osnovne namene, kot so forumi, majhne spletne trgovine, blogi in podobno.