Samsung TV – dolgoletna tradicija in kvaliteta razvoja iz Južne Koreje

Samsung je multinacionalka s sedežem v Južni Koreji, ki vztrajno prodira na vse svetovne trge. Njene hčerinske družbe so razporejene praktično po celem svetu. Predstavlja eno največjih podjetij v Južni Koreji, kjer se proizvede skoraj petino celotnega izvoza v državi. Glavne segmente poslovanja predstavlja elektronika, težka industrija in gradbeništvo.

V drugih podružnicah po svetu pa se je poslovanje razširilo tudi na zavarovalništvo ter na oglaševalsko in zabavno industrijo. Podjetje je širšemu svetovnemu prebivalstvu najbolj znano prav po proizvodnji odličnih pametnih telefonov. A vendarle temu ni bilo vedno tako. Na primer, v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja jih je cel svet poznal po vrhunskih TV sprejemnikih.

Začetki družbe Samsung v Južni Koreji

Podjetje Samsung s svojimi koreninami sega v daljno leto 1938. Tega leta je ustanovitelj in lastnik podjetja Lee Byung-chull odprl trgovsko družbo s sedežem v mestu Taegu v Južni Koreji. To je bilo manjše podjetje, katero je zaposlovalo štirideset ljudi. Ukvarjali so se s prodajo in preprodajo živil. To je bila njihova osnovna dejavnost. Kupovali in izvažali so blago, ki je bilo proizvedeno v mestu ali na poljedelskih površinah izven mesta. Največ dobička so ustvarili pri trgovanju s korejskimi ribami, zelenjavo in rezanci. Rezance so proizvajali v svojih lastnih proizvodnih obratih.

Podjetje je sčasoma začelo rasti in tako kmalu razširilo svoje poslovanje v mesto Seul. Podjetje je v Seul prišlo leta 1947, vendar je istega leta tudi odšlo iz mesta. Razlog je bil v tem, da so bile v mestu slabe razmere za trgovanje. V Koreji je namreč izbruhnila vojna. A Samsunga ta dogodek ni zaustavil. Po vojni je Lee Byung-chull začel graditi sladkorno rafinerijo v mestu Busan, samo nekaj let kasneje pa je poslovanje razširil še v proizvodnjo tekstila. V ta namen je zgradil takrat celo največji mlin za pridelavo volne.

Razvoj elektronike in masovna proizvodnja Samsung TV sprejemnikov

Uspešno povečevanje raznovrstnosti je postalo del strategije podjetja. Podjetje se je hitro začelo širiti v segmente dejavnosti zavarovalništva, vrednostnih papirjev in maloprodaje. V petdesetih letih prejšnjega stoletja se je podjetje osredotočilo na pomoč pri sanaciji povojne Koreje. V šestdesetih letih 20. stoletja pa je podjetje vstopilo v svet elektronske industrije. V ta namen so znotraj podjetja oblikovali oddelke za razvoj elektronike. Začetni oddelki so bili razdeljeni po segmentih. Imeli so oddelek elektronskih naprav, oddelek elektromehanike, polprevodnikov in oddelek za telekomunikacije. Podjetje je svoje prve objekte za proizvajanje elektronike zgradilo leta 1970 v mestu Suwon. V teh objektih so kaj kmalu začeli proizvajati prve črno-bele TV sprejemnike.

Med letoma 1972 in 1979 je družba začela proizvajati in hkrati uspešno prodajati svoje pralne stroje. V skoraj petih letih pa so prodali kar milijon črno-belih TV sprejemnikov. V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je bil velik uspeh to, da je družba izdelala milijon proizvedenih enot neke elektronske naprave. Takratne proizvodne zmogljivosti so bile namreč povsem drugačne kot so danes. Kmalu zatem, v letu 1977, je družba začela proizvajati in izvažati barvne televizijske sprejemnike. Do konca leta 1978 so prodali kar štiri milijone črno-belih televizijskih sprejemnikov. Hkrati so ob koncu leta 1978 začeli proizvajati tudi mikrovalovne pečice. Le-te so postale pravi hit, zato je bila njihova proizvodnja na masovni ravni.

Samsung razvija mobilno telefonijo in druge tehnologije

V začetku osemdesetih let 20. stoletja je družba vstopila v industrijo telekomunikacijske strojne opreme. Za ta namen je kupila korejsko podjetje z imenom Hanguk Jenja Tongsin. Na začetku so se ukvarjali z gradnjo telefonskih central , kasneje pa so se razširili na sisteme za telefoniranje in faksiranje. Ko je družba na tem področju osvojila dovolj znanja in izkušenj, so se usmerili v proizvodnjo mobilnih telefonov.

V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je bilo poslovanje z mobilnimi telefoni združeno znotraj divizij podjetja. Podjetje je tako v tem obdobju intenzivno vlagalo v raziskave in razvoj na področju mobilne telefonije. V tem času se je podjetje začelo vztrajno širiti tudi v druge države; na Portugalsko in Japonsko, v Veliko Britanijo ter v New York in Teksas.

Uspešno družbo je vsa leta delovanja vodil idejni ustanovitelj Lee Byung-chull. Ta je leta 1987 umrl. Po njegovi smrti je bila skupina razdeljena na štiri poslovne enote.

Podjetja Shinsegae Group, Hansol Group in CJ Group so prevzela poslovanje preostalih segmentov, ki niso bila vezana na elektroniko. To so bile dejavnosti maloprodaje, logistike, papirne industrije ter telekomunikacij. Skupina Samsung pa je prevzela posel z elektroniko, gradbeništvom, inženiringom in visokotehnološkimi produkti. V devetdesetih letih prejšnjega stoletja je ta skupina postala del hitrorastočih večnacionalnih korporacij.

Proizvodnja LED panelov in razvoj Samsung LED TV sprejemnikov

V letu 1993 se je podjetje pričelo osredotočati na tri različne industrije. Pospešeno so razvijali produkte in storitve v industriji elektronike, inženiringa in v kemični industriji. Reorganizacija družbe je povzročila odprodajo določenih segmentov dejavnosti. Največji poudarek so namenjali elektroniki. Do leta 2005 so tako postali največji proizvajalci LED panelov na svetu. V letu 2006 je podjetje začelo sodelovati z družbo Sony. Poslovno sodelovanje je vključevalo predvsem razvoj stabilne oskrbe LED tehnologije. Korejska družba je zaradi svojega lastništva imela nadzor nad proizvodnjo. Ob koncu leta 2011 pa je družba odkupila Sony-jev delež in tako prevzela popolni nadzor v proizvodnji LED tehnologije.

Razvoj pametnih telefonov in ostale tehnološke opreme

Družba se je okoli leta 2006 pričela osredotočati na razvoj mobilne telefonije in preostale elektronike. Poleg tega, pa so v tistem času ustanovili podjetje Biogenom. Vanj so vložili okoli 250 milijonov dolarjev. Biogenom v Južni Koreji se je namreč ukvarjal z razvojem in proizvodnjo biofarmacevtskih produktov. Družba je v letu 2012 nadaljevala uspešno poslovanje na področju mobilne telefonije. V tistem letu so tako postali največji proizvajalci mobilnih telefonov na svetu. Proizvodne kapacitete skorajda niso več mogle dosegati proizvodnih ciljev. Družba je zato namenila približno štiri milijarde dolarjev za nadgradnjo svojega proizvodnega obrata za polprevodnike v mestu Austin v Združenih državah Amerike.

Samsung je konec leta 2014 predstavil inovativno napravo za navidezno resničnost, katero so poimenovali Gear VR. V istem letu je družba oznanila, da bo začela prodajati optična vlakna ameriškemu proizvajalcu stekla Corning Inc. Do leta 2015 je imela družba odobrenih več ameriških patentov kot katera koli druga družba. Še pred koncem istega leta jim je bilo dodeljenih nekaj več kot 7.500 (sedem tisoč petsto) patentov. V letu 2016 je družba na trgu predstavila pametno uro Gear Fit 2 ter brezžične slušalke Gear Icon X. Oba produkta sta bila namenjena športnim entuziastom. V vsem tem času pa družba ni prenehala z razvojem pametnih telefonov. Konec leta 2017 so tako izdali posebno zmagovit pametni telefon z imenom Galaxy Note 8.

Več naprav hkrati boste napolnili če boste uporabili power bank z visoko kapaciteto električne energije. Tako lahko napolnite tudi več naprav hkrati. Več o tem si preberite v članku z naslovom “Moč prenosljivosti power banka“.