Carnet domena za poslovanja na hrvaškem trgu

V zadnjih nekaj letih smo lahko priča razcvetu Hrvaškega trga v mnogih smereh. Tako je carnet domena idealna, če želimo izkoristiti to priložnost in se podati v poslovne vode. Dejstvo je, da v današnjem svetu je dobro izdelana spletna stran lahko vir bogatega zaslužka. Pri tem pa je tudi pomembna izbira domene. Carnet je register, ki upravlja .hr in .hr.com domenami, ki sta namenjeni za uporabo na Hrvaškem območju. Delijo se v brezplačne in plačljive izvedbe, ki jih lahko najamejo fizične in pravne osebe.

Zgodovina CARNET-a

CARNET je kratica za združenje Croatian Academic and Research Network, ki skrbi za pravila omrežne strukture na Hrvaškem. Pod to je zajeta računalniška infrastruktura, storitve omrežja in druge storitve, ki določajo uporabo .hr in .hr.com domen.

Izredno popularna .hr domena je prvič postala na voljo leta 1993. Zaradi svoje dolgoletne tradicije pa je izredno popularna in zaželena pri mnogih podjetjih znotraj Hrvaške, kot tudi območja EU regije. Carnet domena je tako zaupanja vredna v mnogih spletnih brskalnikih, kar omogoča lastnikom spletni strani boljšo optimizacijo. Tako je lažje optimizirati spletno stran za določene izdelke in storitve, kar poveča konkurenčnost podjetij, ki šele vstopajo na trg.

Brezplačna carnet domena

Ko bomo registrirali svojo domeno v Hrvaški regiji, bomo imeli na voljo več možnosti. Prva je brezplačna carnet domena, ki jo lahko koristi vsaka fizična oseba in pravna oseba, ki ima sedež v državi. Omejitev je ta, da lahko vsak uporabi le eno domeno in številko OIB, saj se tako prepreči zlorabe. Samo ime mora vsebovati ime posameznika, podjetje ali začetnice imena.

Plačljiva carnet domena

Bolj popularna možnost pa je nakup domene carnet, ki je plačljiva. Te lahko registrirajo posamezniki in podjetja z OIB – osebna identifikacijska številka, ki deluje kot davčna številka. Podjetja iz območja EU pa morajo imeti registrirano podjetje na Hrvaškem. 

Veliko ponudnikov spletnega gostovanja, kot je www.plus.hr, nam olajša registracijo, saj pripravijo vnaprej vse dokumente. Tako lahko pričnemo s poslovanjem, ne da bi se ukvarjali z nepotrebno in dolgočasno birokracijo.

SEO optimizacija .hr in .hr.com domen

Carnet domeni .hr in .hr.com sta izredno popularni pri mnogih posameznikih, kot tudi podjetjih. Velika prednosti pa je ta, da ji zaupajo spletni iskalniki. Tako je možno lažje opraviti SEO optimizacijo za nove izdelke, storitve in dejavnosti. Tako lahko tudi nova podjetja predrejo v trg in pričnejo poslovati z več sigurnosti. 

Maksimalna dolžina registracije je 2 leti, kar je več kot dovolj, da vzpostavimo prisotnost na Hrvaškem trgu, nakar moramo podaljšati domeno. Največja dolžina znakov pa je 63, kar pomeni, da imamo mnogo različnih imen na izbiro za našo spletno stran.